Regler för loppet
Det finns inga formella officiella regler i 24 h mtb. Här nedan är våra regler.
Banan är en varvbana på 8,3 km. Den består omväxlande av stig, väg och motionspår. Banan är välmärkt med snitslar och enduropilar, samt förstärkt med reflexer för nattcyklingen.
Vid varje varvning kommer man förbi Lida. Där är det en tidtagningsfunktion och vätskekontroll.
Vid varvning kliver man av cykeln och leder den genom gåzonen. Varvet registeras automatiskt genom det chip man får vid nummerlappsutdelningen. I gåzonen kan lagen växla till en annan cyklist.
Om ni är lite trötta och tror att vi gapar för att ni cyklar i gåzonen är det korrekt. Man ska gå i den del av varvningsområdet som är gåzon.
Hjälm
Alla som deltar i tävlingen skall ha godkänd cykelhjälm.
Nummerlapp
Alla cyklister skall bära synlig nummerlapp. Cykeln skall vara märkt med nummerlapp på styret synlig framifrån. Cyklisten skall ha nummerlapp synlig på ryggen, bakifrån.
Det är upp till dig som cyklist att se till att nummerlappen syns, annars kan exempelvis varvningen inte registreras.
Chip
Vid nummerlappsutdelningen får man ett chip som används för tidtagning. Vid varvning kommer chipet att registreras i tidtagningsystemet och bekräftas med en ljudsignal.
Chipet ska lämnas igen när man har cyklat klart.
Solo resp. lagcyklist
Du ställer upp i soloklassen eller med ett lag om tre personer. Laget kan vara ett herrlag, ett damlag eller ett mixat lag.
Endast en cyklist får vara på banan, antingen som solocyklist eller som en i laget. Övriga, såsom andra i laget, eller kompisar får inte vara på banan under tävlingen. Om detta inträffar tilldelas varning och vid upprepade varningar diskvalificeras cyklisten eller laget. Självklart får man heja på, men tänk på att inte vara i vägen eller hindra andra.
Åskådare
Åskådare får att inte hindra cyklisterna på något sätt.
Extern hjälp
Ingen extern hjälp tillåts på banan. Det innebär att man själv måste transportera cykeln till varvningen vid cykelhaveri, där det finns en mekaniker som kan hjälpa dig.
Din cykel
Alla cyklar som man trampar enbart med egen pedalkraft är tillåtna. Lämplig cykel är en mtb med fungerande bromsar. Belysning fram och bak är ett krav efter solens nedgång. Belysning fram kan vara på cykeln eller hjälmen. Solen går ned kl 20.19 och upp kl 05.20.
Ringklocka
Ringklocka på cykeln är ett krav. Om du råkat glömma ringklockan hemma, så kan du köpa en på plats. Det här kravet tummar vi inte på. Cykel utan ringklocka får inte starta, då tävlingen går på andra ställen än i skogen såsom motionsspår.
Utrustning
Lämplig utrustning att ha med sig är multiverktyg, verktyg för att byta slang, själva slangen samt cykelpump. Dessutom energi och vätska för att klara ett varv.
Skräp
Det är förbjudet att skräpa ned.
Eventuellt eget skräp tar du med dig till varvning, såsom trasiga slangar eller förpackningar till energibar/gel. Nedskräpning medför diskvalificering.
Vett och etikett
Sunt förnuft gäller hela tiden, även om man är trött. Var snälla mot varandra och hjälp varandra om det behövs. Det finns gott om tillfällen att köra om, så ta det lugnt. Vi uppmanar dock alla att hjälpa till vid omkörning. Prata med varandra vid omkörning, exempelvis kan man säga: ”Kommer på höger sida!”.
Genvägar
Det finns inga genvägar i livet ... och det finns inga i Lida 24h heller.Du får inte på något sätt ta genväger. Upptäcks fusket medför det varning eller diskvalifikation för dig eller ditt lag. Får man fel på cykeln och inte kan cykla, måste man följa banan, antingen tillbaka eller framåt, för att komma till start- och målområdet.
För att förtydliga detta så kan man alltså bara komma åt sin egen utrustning i samband med varvning. De som har sitt tält på höger sida om banan, vid "stockarna", behöver alltså avsluta slutloopen (ca 1,2 km) för att kunna komma åt sin utrustning.
Varvning
Varvning sker vid start- och målområdet. Inom laget fördelar cyklisterna själva hur många varv man vill cykla innan växling. Växlingen kan endast ske i gåzonen innan vätske/energikontrollen.
Om din lagkamrat inte står beredd vid växlingsområdet får du säga till speakern vilket lag du tillhör så ropar speakern ut att växling önskas.
Växlingsområdet
Ingen cykling är tillåten i växlingsområdet. Det är en gåzon. Kliv av cykeln och gå. Det är inte tillåtet att skymma tidtagningspersonalen eller försvåra avläsningen av nummerlappar vid växling/varvning. Lagen har ett chip som lämnas över till nästa cyklist vid växlin.
Tidtagning
Den cyklist och/eller lag som har cyklat flest varv vinner. För cyklist/lag med samma antal varv vinner den snabbaste tiden. Efter 24 timmar tillåts ingen att gå ut på ytterligare ett varv.
Cyklister som är ute på banan kan tillgodoräkna sig det varvet.
Starten för tävlingen är lördag kl 12.00 för alla och tävlingen avslutas efter 24 timmar, dvs kl 12.00 på söndagen. Kl. 14.00 stänger målet, så de som är ute på sista varvet har gott om tid på sig att slutföra det.
Resultat
Resultaten kommer att publiceras så snart det är sammanställt.
Alla som cyklar minst ett varv är med i resultatlistan, gäller solo och lag.
Olyckor
Om en cyklist kommer till en olycka är cyklisten skyldig att stanna och undersöka om cyklisten är ok. Om cyklisten är skadad och behöver hjälp ska cyklisten som upptäckte den skadade cyklisten stanna kvar hos den skadade till ytterligare en cyklist kommit. Därefter kan cyklisten som upptäckte den skadade cyklisten cykla vidare för att meddela sekreteriatet om det inträffade. Alternativt kan man ringa larmnumret som står på nummerlappen och meddela vad som hänt. Ring 112 vid allvarlig olycka.
Ändringar
Ovanstående regler kan ändras fram till början av loppet.
Protester
Eventuella protester ska lämnas in till tävlingsledningen inom 15 minuter efter avslutat lopp.
.